Baklava yufkasından kol böreği, kol böreği yapmanın en pratik yollarından biridir. Normal yufkalarla da hazırlanabilen kol böreği, baklava yufkası kullanıldığında daha çıtır ve lezzetli olur. Bu börek, yanında bir bardak çay veya ayran ile servis edildiğinde doyurucu bir öğün olabilir. Aynı zamanda akşam yemeklerinde ara sıcak olarak da iyi bir alternatiftir. Kol böreği, birçok kişinin severek yediği, hatta dışarıda çalışanların sabahları iş yerlerine gitmeden önce mutlaka bir börekçiye uğrayıp aldığı lezzetli bir börek çeşididir. Ancak dışarıdan aldığımız kol börekleri her zaman istediğimiz lezzette veya hijyende olmayabilir. Bu nedenle, kendi böreğimizi evimizde hazırlayıp tüketebiliriz. Üstelik baklava yufkasından kol böreği hazırladığımızda, börekçilerden aldığımız kol böreklerinden daha lezzetli olacaktır. Baklava Yufkasından Kol Böreği İçin Gerekli Malzemeler
İç Harcı İçin Gerekli Malzemeler
Baklava Yufkasından Kol Böreği Nasıl Yapılır? Baklava yufkasından kol böreği hazırlamak için ilk olarak baklava yufkalarının taze olmasına dikkat ediyoruz. Böreğin iç harcı için teflon bir tavaya iki yemek kaşığı zeytinyağını koyup, ince ince doğradığımız soğanları ekliyoruz. Soğanları yakmadan pembeleşinceye kadar kavurup, içine kıymayı ekliyoruz. Daha sonra kıymayı iyice kavuruyoruz. Kıyma kendi suyunu çekince içine tuz, karabiber, kimyon ve pul biberi ekleyip karıştırıyoruz. İyice kavurduğumuz kıymayı ocaktan indirip bir kenara alıyoruz. Ardından baklava yufkasının arasına süreceğimiz sosu hazırlıyoruz. Sosu için tereyağını eritip, içine sıvı yağ, soda, süt ve yumurtayı ekleyip iyice çırpıyoruz. İki adet baklava yufkasını tezgâhın üzerine seriyoruz ve üzerine hazırladığımız sostan yumurta fırçası ile sürüyoruz. Daha sonra bir adet baklava yufkasını da üzerine serip bir miktar daha sos sürüyoruz. Hazırladığımız kıyma harcından bir miktar alıp, baklava yufkasının bir kenarına seriyoruz. Daha sonra bildiğimiz kol böreği şeklinde rulo olarak sarıyoruz. Yağlı kâğıt serdiğimiz tepsinin içine uzunlamasına diziyoruz. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayıp, iç harcı yerleştirip tepsiye diziyoruz. Tüm malzemeler bitince kalan sostan böreklerin üzerine sürüyoruz. Dilerseniz yumurta sarısı da sürebilirsiniz. Hazırladığımız baklava yufkasından kol böreğini önceden ısıttığımız 150 derece fırında 20 dakika pişirip, fırının derecesini 180'e çıkarıyoruz ve üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişirdiğimiz kol böreğini fırından çıkarıp, istediğiniz uzunlukta dilimleyip sıcak olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun. |
Aysal
24 Temmuz 2024 ÇarşambaBaklava yufkasından kol böreği yaparken neden sosun içine soda ekliyoruz? Bu malzemenin böreğin lezzetine veya dokusuna etkisi nedir?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Aysal,
Baklava yufkasından kol böreği yaparken sosun içine soda eklemek, böreğin daha hafif ve kabarık olmasını sağlar. Soda, yufkaların arasına girdiğinde hamurun daha iyi kabarmasına ve daha gevrek olmasına yardımcı olur. Ayrıca soda, böreğin iç kısmının daha nemli ve yumuşak olmasını sağlayarak, lezzetini artırır. Bu sayede, böreğiniz hem dışında gevrek bir dokuya sahip olur hem de iç kısmında hafif ve lezzetli bir yapı elde edersiniz. Afiyet olsun!