Baklavalık Yufkadan Laz Böreği Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Baklavalık Yufkadan Laz Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Baklavalık Yufkadan Laz Böreği

Baklavalık yufkadan yapılan Laz böreği, Karadeniz bölgesine, özellikle Lazlara özgü bir tatlı börek çeşididir. Börek denince akla genellikle tuzlu bir lezzet gelir, fakat Laz böreği bu düşüncenin aksine tatlıdır. Laz böreğinin iki çeşidi bulunmaktadır: şerbetli ve pudra şekerli. Bu makalede, özellikle şerbetli tatlı sevenler için şerbetli Laz böreği tarifini paylaşacağız. Şerbetli olmasına rağmen oldukça hafif ve lezzetlidir. Ayrıca bu tatlıyı hazırlamak sadece 35-40 dakikanızı alacaktır.

Baklavalık Yufkadan Laz Böreği Malzemeleri

  • 16 adet yaprak yufka
  • 200 gram tereyağı
  • 4 adet yumurta sarısı
  • 7 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı pirinç unu
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1,5 su bardağı toz şeker (şerbet için)
  • 2 su bardağı su (şerbet için)

Baklavalık Yufkadan Laz Böreği Nasıl Yapılır?

Baklavalık yufkadan yapılan Laz böreğinin yapımına muhallebi ile başlanır. İlk olarak, süt ve toz şekeri derin bir tencereye koyup kaynaması için ocağa alın. Bu arada, yufkaların arasına sürmek için tereyağını eritin. Bir yandan da tatlının şerbetini hazırlamak için toz şeker ve suyu kaynamaya bırakın.

Baklavalık yufkaların yarısını, aralarını eşit miktarda tereyağı ile yağlayarak böreği yapacağınız tepsiye sıralayın. Yufkaların sıralama işlemi bittikten sonra, tatlının muhallebisi için eksik malzemeleri tamamlayın. Derin bir kabın içinde, yumurta sarılarını, nişastayı, pirinç ununu, tuzu ve karabiberi iyice çırpın. Ocakta kaynayan sütün içine, sürekli çırparak yavaş yavaş ilave edin ve karışım puding kıvamına gelene kadar pişirmeye devam edin. Muhallebi piştikten sonra ocaktan alıp 10 dakika kadar kendi halinde soğumaya bırakın. Muhallebinin ilk sıcaklığı geçtikten sonra, tepsiye aralarını tereyağı ile yağlayarak dizdiğiniz yufkaların üzerine eşit miktarda dökün. Üzerine baklavalık yufkaların kalan yarısını da yine aralarını tereyağı ile yağlayarak dizin. Kalan tereyağını da böreğin en üstüne eşit miktarda dağıtın, sonra böreği istediğiniz büyüklükte kare şeklinde parçalara kesin ve 180 derecelik fırında, üzeri kızarana kadar pişirin. Pişmiş olan böreği fırından çıkardıktan sonra, hazırladığınız şerbeti eşit miktarda üzerine yayarak dökün. Baklavalık yufkadan yapılan Laz böreğiniz pişti ve üzeri çıtır çıtır, içi yumuşacık muhallebili böreğiniz servise hazır.

Not

Şerbeti dökerken, fırından çıkan böreğinizin sıcak, şerbetin ise soğuk olmasına dikkat edin. Aksi takdirde böreğinizin çıtırlığını kaybedebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni