Kuru Yufka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Kuru Yufka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Yufka Tatlısı

Kuru yufka tatlısı, uzun yıllardır geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Eskiden, kuru yufkalar ocakta tek tek pişirilip kurutulurdu. Bu yufkalar, yıl boyunca tatlı yapımında kullanılırdı. Özellikle Ramazan aylarında, kuru yufka tatlısı iftar sofralarının baş tacıydı. Günümüzde, bu geleneksel lezzeti yaşatmaya çalışan ev hanımları, kuru yufkayı marketlerden ve bakkallardan temin ederek tatlıyı sofralarına taşımaktadırlar. Bu yazıda, kuru yufkadan yapılan bir tatlının tarifini sizlerle paylaşacağım. Şimdiden kolaylıklar ve afiyet olsun.

Kuru Yufka Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 15 adet kuru yufka (Marketlerde tek tek satılan yufkalardan)
  • 1 su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz ya da fındık

Şerbet İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Kuru Yufka Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle şerbeti hazırlayarak işe başlamalıyız. Su ve şekeri bir tencereye alarak ocağa koyun. Tencere içindeki su ve şekeri sürekli karıştırarak eritin. Şekerin tamamen erimesi, şerbetin şekerlenmesini önleyecektir. Şerbet kaynamaya başladığında limon suyunu ekleyin. Şerbet kaynadıktan sonra yaklaşık 20 dakika daha kaynatın. Ardından şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Bir fırın tepsisini yağlayın ve tezgahın üzerine koyun. Kuru yufkaları çıkarıp ikiye ayırın. Yufkaları su yardımıyla ıslatın ve tepsiye dizin. Bu işlemi 3-4 kat olacak şekilde tekrarlayın. Eritilmiş tereyağını 4. kat yufkanın üzerine eşit şekilde dökün. Üzerine dövülmüş cevizleri serpin. Cevizleri serptikten sonra tekrar yufkaları ıslatıp tepsinin üzerini kapatın. Bu işlemi yufkalar bitinceye kadar devam ettirin. Son kat yufkanın üzerine bolca eritilmiş tereyağı dökün. Ardından bıçak yardımıyla tatlıyı dilimleyin.

Kuru yufka tatlısını önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan tatlıya soğuk şerbeti dökün ve şerbetin çekmesini bekleyin. Tatlınız hazır. Kuru yufka tatlısını kaymak veya dondurma ile servis edebilirsiniz.

Sunum ve Servis Önerileri

Kuru yufka tatlısını servis ederken, üzerine bir parça kaymak veya dondurma ekleyerek sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca, tatlının yanına bir fincan Türk kahvesi veya çay ikram ederek misafirlerinize unutulmaz bir lezzet deneyimi yaşatabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni