Yufkadan Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Yufkadan Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Rulo Börek

Yufkadan rulo börek, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Börek yapımında ana malzeme olarak yufka kullanılır. Yufka, elde açma veya hazır olarak temin edilebilir. Hazır yufka, pratikliği nedeniyle sıkça tercih edilir. Rulo börek, herkesin bildiği ve sevdiği bir börek türüdür. Klasikleşmiş tariflerden biri olan bu börek, iç harç olarak çeşitli malzemelerle hazırlanabilir. Ispanaklı, peynirli, patatesli, kıymalı ve karışık börekler yapılabilir. Yapımı kolay olmasına rağmen, ikramı ve tüketimi oldukça keyifli olan rulo börek, her mutfakta sıkça yapılan tariflerden biridir. Şimdi, yufkadan rulo börek tarifimizi birlikte hazırlayalım.

Gerekli Malzemeler

  • 1 kg hazır yufka (yaklaşık 5 adet)
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

İç Malzemeleri

  • 5 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 250 gram orta yağlı kıyma
  • Az miktarda margarin
  • Yeteri kadar karabiber
  • Yeterince tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Yufkadan Rulo Börek Nasıl Yapılır?

Rulo börek yapımında kullanacağımız yufkaların taze olması, nemini kaybetmemiş olması oldukça önemlidir. Böreği rulo şeklinde saracak olmamız nedeniyle yufkanın dağılmaması gerekir. Bu yüzden günlük yufka bulabileceğiniz bir yerden yufkaları alın. Malzemelerimiz hazırsa, hemen börek yapımına başlayalım. Önce patatesleri ister kabuklarını soyarak ister soymadan suda haşlayalım. Daha sonra patatesleri rendeleyelim. Bir tavanın içinde çok ince kıyılmış soğanı az margarinle kavurmaya başlayalım. İçine kıymayı koyarak hafifçe kavurmaya devam edelim. Buna tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi ilave edelim. Daha sonra rendelenmiş patatesle birlikte kıymalı harcı karıştıralım. Harcın hafif acı olmasını istemezseniz, pul biberi koymayabilirsiniz. Böreğin harcını hazırladık, şimdi böreğin yapımına başlayabiliriz.

Tezgâhın üzerine bir adet yufkayı açın. Bunu tam ortasından kesin. Bütün yufkayı sararsanız böreğiniz kalın olur. Bir kâsede çırptığınız süt ve sıvı yağ karışımından yufkanın üzerine sürün. Yufkanın geniş yerine iç harcından koyun. Kenar kısımlarını içe katlayarak, rulo şeklinde sarın. Bunu fırın tepsisinin en ortasına yerleştirin. Bu parça gül böreği gibi olacaktır. Yufkanın diğer parçasını da aynı şekilde harçla birlikte rulo sarın. Bunu tepsiye koyduğunuz yufkanın üzerine sarın. Diğer yufkaları da aynı şekilde harçla buluşturup, tepsideki böreğin üzerine dolayın. Tamamı bittikten sonra, tepsideki yufkadan rulo börek tarifini bıçakla keserek dilimleyin. Bu kesme işlemini börek piştikten sonra kolay dilimleyebilmek için yapıyoruz. En son olarak yumurta sarısını kalan süt ve sıvı yağ karışımıyla karıştırarak böreğin üzerine sürün. Dilerseniz biraz susam da serpebilirsiniz. Fırını 200 dereceye ısıtarak, yufkadan rulo börek tepsisini fırına koyun. Üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Çayın yanında ılık olarak böreğinizi ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni