Yufka Ekmek Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Yufka Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Ekmek

Yufka ekmek, mayasız hamurdan ince bir şekilde açılarak elde edilen geleneksel bir ekmek türüdür. İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sıklıkla yapılır. Yufka ekmek, diğer mayalı ekmeklere göre daha lezzetli ve sağlıklıdır. Bazı bölgelerde mayasız lavaş olarak da bilinir.

Yufka Ekmeğin Kullanımı ve Özellikleri

Yufka ekmeği böreklerde sıkça kullanılır. Yufka ekmek, saç üzerinde hafifçe gevretilip pişirilerek elde edilir. Ekmeğin en büyük özelliği dayanıklı olması ve bol miktarda çıkmasıdır. Dayanıklı olduğu için bazı bölgelerde kış ekmeği olarak da hazırlanır. Soğuk yerlerde iyi piştiği zaman, kıştan yaza kadar bayatlamadan saklanabilir. Bu ekmek üst üste dizilerek bekletilir. Her evde yapılması mümkün olan yufka ekmeği, köylerde ateşte pişirilir. Ateşte pişen ekmeğin tadını başka hiçbir ekmek vermez.

Yufka Ekmeği Nasıl Yapılır?

Yufka ekmeği yapmak biraz zahmetli bir iştir. Geleneksel olarak, yufka yapılacağı zaman akrabalar, dostlar ve komşular bir araya gelerek hep birlikte yaparlar. Bir seferde en az bir torba un kullanılır, bu şekilde daha fazla ekmek yapılır ve herkese yeter. Saçta pişirildiğinde kokusu ve tadı bambaşka olur. Eğer evde yapacaksanız, hamur miktarı az olan bir yufka ekmek tarifi verelim.

Yufka Ekmek Malzemeleri
  • 1 kilo un
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yufka Ekmek Yapılışı

Unumuzu geniş bir leğenin içine boşaltalım, üzerine tuzu ekleyelim. Unun üzerine suyu yavaş yavaş döküp yoğurmaya başlayalım. Hamur kulak memesi kıvamında olmalıdır. Hamur hazır olduktan sonra beş dakika kadar dinlendirelim. Hamuru dinlendirdikten sonra mandalina büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlayarak beze yapalım. Beze yaptığımız hamurun altına ve üstüne un serpip açma tahtasında oklava yardımıyla açalım. Açtığımız hamuru, eğer evinizde varsa elektrikli saç üzerinde, yoksa geniş bir tavanın içinde arkalı önlü çevirerek pişirelim.

Sonra temiz bir sofra bezinin üzerine alalım. Kalan hamurları da aynı şekilde yapıp bitirelim. Yufka ekmeği yapımı tamamlandığında ekmekleri üst üste dizip saklayalım. Ekmekler zaten kuru olacaktır; eğer ekmekler kuruysa yumuşatmak için üzerine biraz su serpip bekletebilirsiniz. Sonra ister dürüm yapmak için, isterseniz de börek yapmak için kullanabilirsiniz. Size bir öneri: Yufka ekmeği pişirirken sıcakken üzerine biraz tereyağı sürüp peynir ekleyin ve dürüm yapın. Yanında bir bardak sıcak çay ile oldukça güzel olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yaren

02 Haziran 2024 Pazar

Pisirmeden once acip biriktirip sonra pisirsek yapisir mi acilan yufkalar birbirine

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet, açılan yufkalar birbirine yapışabilir. Aralarına biraz un serperek yapışmalarını önleyebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni