Hazır Yufkadan Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Hazır Yufkadan Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Çıtır Börek

Hazır yufkanın pratikliği ve zamandan tasarrufu, günümüz mutfaklarında börek yapımında sıkça tercih edilen bir yöntemdir. İnceliği sayesinde çıtır börekler elde etmemizi sağlar. Genelde çocuklar bu tür börekleri sevmez gibi düşünülse de, taze ve lezzetli her böreği çocuklarınıza sevdirebilirsiniz. Dışarıda yapılan börekleri almayıp, evde kendiniz hazırladığınız sürece, çocuklarınıza çıtır çıtır börekler yedirebilirsiniz. Çıtır böreklerin dökülme riski olsa da, temizlemesi zor olsa da, benim için önemli olan çocuğumun sağlıklı beslenmesidir.

Hazır Yufkadan Çıtır Börek İçin Malzemeler
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke (üzüm ya da elma sirkesi olabilir)
  • 3 adet yufka
  • Tuz

Hazır Yufkadan Çıtır Börek İç Malzemeleri
  • Yarım kilo patates
  • 250 gram kaşar peyniri
  • 250 gram kıyma
  • 1 baş kuru soğan
  • Tuz, karabiber ve pul biber

Bu arada, böreğimizin üzerine süreceğimiz yumurtayı unutmamak gerekir, çünkü pişirme esnasında böreğimize o güzel kızıllığı veren yumurtadır.

Hazır Yufkadan Çıtır Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle patatesli ve kaşarlı tarif vereceğim, ama dilerseniz ıspanaklı ya da sadece peynirli-maydanozlu olarak da yapabilirsiniz. İç malzemeleri değiştirme şansınız vardır.

Öncelikle patatesleri bir tencereye koyarak üzerine su ilave edip haşlayınız. Haşlanan patatesleri soğuması için kenara alın. Soğuduktan sonra kabuklarını soyup, püre haline getirin veya küçük parçalar halinde doğrayın. Diğer tarafta, başka bir tencereye ince doğranmış soğanları ve sıvı yağı koyarak pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra kıymayı ilave edip, kıyma pişene kadar karıştırın. Pişen kıymaya, püre haline getirdiğiniz patatesleri ekleyip karıştırmaya devam edin. Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. En son rendelenmiş kaşarı ekleyip eriyene kadar karıştırdıktan sonra ocaktan alın. İç harcımızı soğuması için kenara alın.

Bu arada, yufkanın üzerine süreceğimiz karışımı hazırlamak için bir kase alın. Kaseye un, sıvı yağ, sirke ve bir tutam tuzu ekleyip yoğurun. Bir harç kıvamına gelinceye kadar işleme devam edin.

Hazırladığınız harcı bir adet yufkayı tezgaha serip üzerine fırça yardımıyla iyice sürün. Yufkayı altıgen şeklinde üçgen parçalara kesin. Her bir parçanın içine önceden hazırladığınız iç malzemeden bir kaşık yardımıyla koyup rulo halinde sarın. Görsellik için ruloyu kendi ekseni etrafında kıvırarak gül şekli verebilir veya düz bırakabilirsiniz. Daha önceden 180 derecede ısıttığınız fırına hazırladığınız hazır yufkadan çıtır börekleri yerleştirin. Ortalama 25 dakika pişirin. Börekleriniz artık servise hazırdır. İsterseniz, üzerine yumurta sürdükten sonra susam serpiştirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dicle

25 Temmuz 2024 Perşembe

Çocuklarım bu çıtır börekleri pek sevmediği için farklı tarifler denemem gerekiyor mu? Patatesli ve kaşarlı böreği daha cazip hale getirmek için ne ekleyebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Dicle, çocukların damak tadına hitap etmek bazen zorlu olabiliyor. Patatesli ve kaşarlı böreği daha cazip hale getirmek için içerisine biraz sucuk veya salam ekleyebilirsin. Ayrıca, böreğin üzerine çörek otu veya susam serpmek de lezzet katacaktır. İç harcına biraz baharat, özellikle kekik veya kırmızı toz biber eklemek de böreğin tadını zenginleştirebilir. Umarım bu küçük dokunuşlar çocuklarının ilgisini çeker! Afiyet olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni