Pastırmalı Yufka Böreği Pastırmalı yufka böreği, geleneksel Türk mutfağının lezzetli ve besleyici tariflerinden biridir. Pastırma, tuzlanarak ve daha sonra kurutularak hazırlanan bir et ürünüdür. İçeriğinde yüksek miktarda albümin bulunur, bu da pastırmanın önemli bir protein kaynağı olduğunu kanıtlar. Ayrıca pastırma, yüksek kalorili bir yiyecektir. Börek içinde iç malzeme olarak kullanıldığında, böreğe eşsiz bir tat ve aroma katılır. Pastırmalı yufka böreği, özellikle sabah kahvaltılarında sıklıkla tercih edilir. Pastırmalı Yufka Böreği Malzemeleri
Yufkaları Islatmak İçin
İçi İçin
Üzeri İçin
Pastırmalı Yufka Böreği Nasıl Yapılır? Pastırmalı yufka böreği için öncelikli olarak pastırmalar, kesme tahtası üzerinde parmak kalınlığında ince şeritler şeklinde doğranır. Karıştırma kabında böreklik peynir çatal yardımıyla ezilir. Üzerine kaşar peyniri rendelenir. Pastırmalar da ilave edilerek tüm malzemeler iyice karıştırılır. Diğer bir yandan yufkaları ıslatmak için bir kâsede yumurta, süt, soda ve yağ iyice çırpılır. Fırın 200 dereceye ayarlanarak önceden ısıtılır. Böreğin pişirileceği fırın tepsisi sıvı yağ ile iyice yağlanır. Fırın tepsisi yerine tercihe göre borcam da kullanılabilir. Tek yaprak yufka mutfak tezgâhına serilir. Hazırlanan sos kaşık yardımıyla yufkaya sürülerek yufka iyice ıslatılır. Üzerine iç harçtan eşit miktarda serpilir. Yufkalar içe doğru rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan rulo bıçak yardımıyla dört parçaya kesilerek fırın tepsisine alınır. Geri kalan 3 adet yufka için de aynı işlem uygulanır. Tüm yufkalar fırın tepsisine dizilir. Bir adet yumurta küçük bir kâsede çırpılarak, yumurta fırçası yardımıyla tüm yufkaların üzerine sürülür. Yufkaların üzerine çok az çörek otu serpilir. Pastırmalı yufka böreği, önceden ısıtılmış fırında yaklaşık olarak 20-25 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir. Börek piştikten sonra fırından çıkarılarak oda sıcaklığında dinlenmesi için biraz beklenir. Daha sonra servis tabağına alınan pastırmalı yufka böreği, sıcak olarak servis yapılır. Afiyet Olsun. |