Yufka Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Yufka Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Hamuru

Yufka hamuru, Anadolu'da asırlardan beri ekmek ve börek ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan oldukça doyurucu bir lezzettir.

Yapılışının kolay olması ve insanların günlük besin ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan yufka hamuru ile birçok yiyecek türü hazırlanmaktadır.

Yufka hamuru, çeşitli malzemelerle birleştirilerek doyurucu besinler yapılmaktadır. Yufka hamuru sayesinde gözleme, börek ve tatlı gibi birçok besin maddesi hazırlanmaktadır. Günümüzde özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde yufka hamuru hazırlanarak doğal ekmek ihtiyacı karşılanmaktadır.

Özellikle Ege ve Akdeniz mutfağının severek tükettiği bu besin maddesi, birçok işletme tarafından hazırlanarak, hazır bir vaziyette satışa sunulmaktadır. Yufkanın hazırlanışı oldukça basittir; ancak ekmek sanayinin gelişmesi ve fırınların artması nedeniyle artık insanlar zahmetli olan yufka hamuru hazırlama işlemini yapmamaktadır. Bunun yerine küçük işletmelerde hazırlanan yufkalar tüketilmektedir.

Bu makalede, yufka hamurunun nasıl hazırlanacağını ve bu hamurla neler yapılabileceğini paylaşacağız.

Yufka Hamuru Malzemeleri

  • 6 su bardağı beyaz un
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar su

Yufka Hamuru Nasıl Yapılır?

Öncelikle orta boy bir tepsi içerisine altı bardak un katılır. Üzerine beyazından arındırılmış olan yumurta sarısı eklenir ve şeker ile tuz ilave edilerek karıştırılır. Akabinde karışımın üzerine ihtiyaca göre su eklenir. Şayet hamur cıvık olursa, üzerine bir miktar un eklenerek kulak memesi kıvamına getirilir.

Hamur tam anlamıyla oluşması için yaklaşık olarak 15-30 dakika kadar dinlendirilerek mayalanması sağlanır. Mayalanan yufka hamuru, mandalina boyutunda toplar haline getirilir. Yaklaşık olarak 12 adet hamur topu oluşur. Akabinde oluşan hamur bir merdane ile ince açılarak havalandırılır. Bir müddet dinlenen açılan yufka hamuru, kurumaması amacıyla biraz havalandırılarak daha sonra pişirmek amacıyla poşetlenir.

Şayet açılan hamur pişirilerek yufka haline getirilmek istenirse, bu defa kızgın saç üzerine atılan yufka hamuru yaklaşık olarak 3-4 dakika kadar arkalı önlü pişirilir. Pişmesi tamamlanan yufka, sıcak vaziyette katlanır veya bir bütün halinde bir tepsiye dizilir. İhtiyaç halinde az miktarda suyla ıslatılarak tüketilir. Yufka hamuru, börek ve gözleme yapımında da kullanılabilir; bu durumda diğer gıdalar takviye edilerek pişirilir ve tüketilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kuru Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri