Haşhaşlı Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Haşhaşlı Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Yufka Böreği

Haşhaş, İç Anadolu Bölgesi'nde sıkça tüketilen bir besindir. Özellikle Afyon, Kütahya ve Eskişehir illerimizde sevilerek ve bol miktarda tüketilmektedir. Haşhaşın genellikle kurutulmuş tohumu kavrularak ve ezilerek kullanılır. Haşhaştan çeşitli tatlılar, börekler ve çörekler yapılmaktadır. Bugün sizlere haşhaşlı yufka böreğinin tarifini paylaşacağım.

Haşhaşla tanışmam, eşimin işi nedeniyle Eskişehir'de bulunmamızla oldu. Eskişehir'in Alpu ilçesinde komşularımın yardımıyla birçok haşhaşlı hamur işi öğrendim. İçlerinde en pratik olanı haşhaşlı yufka böreğiydi. Bu enfes böreği denediğinizde beğeneceğinizden eminim, bu yüzden şiddetle tavsiye ediyorum.

Ayrıca besleyici ve doyurucu bir börek olduğu için çocuklarınıza da iyi bir besin olacaktır. Misafirlerimize hazırlayacağımız servis tabağında da şık görünümü ve enfes lezzeti ile yer alacaktır. Bana tarifi anlatmak, size de malzemeleri ayarlayıp yapmak düşer. Haşhaşlı yufka böreği için buyurun mutfağa.

Haşhaşlı Yufka Böreği İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 adet günlük taze yufka,
  • 6 yemek kaşığı dövülmüş haşhaş,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • Yarım paket margarin,
  • 2 yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 adet yumurta sarısı,
  • 1 yemek kaşığı tane haşhaş veya susam,

Nasıl Yapılır?

Haşhaşlı yufka böreği için ilk olarak haşhaş karışımını hazırlıyoruz. Haşhaş ezmesi alırken mutlaka kavrulmuş sarı haşhaş olmasına dikkat edin. Haşhaş ezmesini derin bir kaseye alıp içerisine sıvı yağı ve eritilmiş margarini ekliyoruz. Ardından toz şekeri de ekleyip karıştırıyoruz.

Bir adet yufkayı tezgahın üzerine serip sigara böreği sararken kestiğimiz gibi üçgen şekilde sekiz eşit parça halinde kesiyoruz. Her bir parçaya birer kaşık haşhaş karışımından sürüp rulo şeklinde sarıyoruz. Ardından rulo şeklinde sardığımız böreği yuvarlayarak tekrar sarıp yanmaz kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Daha sonra diğer parçaları da aynı şekilde hazırlayıp tepsiye diziyoruz.

Tüm malzemeler bitince üzerine yumurta sarısı sürüp susam veya tane haşhaş serpip önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişirdiğimiz haşhaşlı yufka böreğini fırından çıkarıp dilediğiniz şekilde sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz.

Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bedel

25 Temmuz 2024 Perşembe

Eşimin işi nedeniyle Eskişehir'e taşındığımızda komşularımın yardımıyla birçok haşhaşlı hamur işi öğrendim. Bu böreği yaparken haşhaş ezmesi kullanmanızı tavsiye eder misiniz? Ayrıca toz şeker eklemek zorunlu mu, yoksa şekersiz de yapılabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bedel,

Eskişehir'e taşınınca yeni komşuların yardımlarıyla haşhaşlı hamur işlerini öğrenmeniz ne kadar güzel! Haşhaş ezmesi kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederim; çünkü bu, böreğe benzersiz bir tat ve dokunuş katacaktır. Toz şeker eklemek ise tamamen size bağlı. ޞekersiz de yapabilirsiniz ve bu durumda böreğinizin tadı daha nötr olur, fakat hafif bir tatlılık eklemek isterseniz az miktarda şeker ekleyebilirsiniz. Deneyerek hangisini daha çok beğendiğinizi bulabilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Baklava Yufkasından Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Yufkasından Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Yufkasından Börek Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Yufkasından Börek Tarifi ve Malzemeleri