Yufka Açma Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Yufka Açma Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Açma

Yufka, un, su ve tuz ile yoğurulan hamurun oklava ile incecik açılması ve sac üzerinde pişirilmesiyle yapılan, Anadolu'da kış ekmeği olarak sayılan bir Türk mutfağı ürünüdür. Yufka, baklava ve börek gibi tatlı ya da tuzlu hamur işlerinin yapımında kullanılır. Hamuruna yumurta eklenerek de yapılabilen yufkanın, elde açılmış olanının lezzeti bir başkadır. Ancak yufka açmak, bilmeyen kişiler için oldukça zor ve beceri gerektiren bir iş gibi gelir. Aslında yufka açmak, el becerisinin yanı sıra birtakım deneyimlerle de oldukça kolaylaşan bir iştir. İlk denemelerde kimsenin istediği gibi yufka açamaması gayet normaldir. Çünkü yufka açmak deneyim gerektirir. Birkaç defa denedikten sonra eliniz alışır ve kolay ve pratik bir şekilde yufka açabilirsiniz.

Yufka Açmanın Temel İpuçları

Yufka açmayı anlatılarak ya da yufka açan birisini izleyerek öğrenme imkânı elbette ki zordur. Ancak yufka açabilmek için gerekli olan bazı temel bilgileri öğrendikten sonra ve birkaç pratik yaparak bu işi çözmek oldukça basittir. Güzel, lezzetli ve incecik yufka açmak isteyenler ve yapacağı börek ve tatlılarda satılan hazır yufkalar yerine kendi yufkalarını kullanıp lezzeti artırmak isteyenler için yufka açmanın bazı inceliklerini paylaştım. Bu bilgileri uyguladıktan ve birkaç deneyim yaptıktan sonra sizin de istediğiniz gibi güzel yufkalar açabileceğinize emin olabilirsiniz. Açtığınız yufkalarla harika gözlemeler ve börekler yapmaya ne dersiniz? Artık hamur açmaktan korkmayacağınız bu tarife haydi başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Yufka Hamuru için Gerekli Malzemeler

  • 4 çorba kasesi böreklik un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiğince su

Yufka Nasıl Açılır?

Lezzetli ve kolay açılabilen bir yufka hamuru yoğurmak için, börek ve baklava hamurları için üretilmiş olan unları kullanmak yapacağınız en iyi tercih olacaktır. Ayrıca kullanacağınız unu yoğurma kabının içerisine eleyerek koymanız dikkat edilmesi gereken bir başka püf noktasıdır.

Öncelikle yoğurma kabına elediğiniz unun üzerine tuzu ekledikten sonra yavaş yavaş su ilave ederek kolay açılabilmesi için kulak memesi kıvamında elinize yapışmayacak bir şekilde hamurunuzu yoğurun. Daha sonra hamurunuzun üzerini temiz bir örtü ile kapatıp yaklaşık 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Dinlendirdiğiniz hamuru portakal büyüklüğünde eşit parçalara ayırarak bezeler yapın. Hamuru bezelerken un kullanmayın ve yufkanızı açarken ilk olarak merdane, daha sonra oklava kullanmalısınız. Mutfak tezgâhının ya da açma tahtasının üzerine bir avuç kadar un serpip ilk bezeyi koyun ve hamurun üzerine merdaneye yapışmaması için biraz un serpin. Daha sonra merdane ile hamuru yassılaştırın ve yuvarlak bir yufka elde edebilmek için merdaneyi ileri-geri hareket ettirerek değil de bir eliniz ile merdaneyi ileri doğru ittirip diğer elinizi hafif bir şekilde kendinize doğru çekerek hamurun yavaş yavaş dönmesini sağlayın. Böylece yufkanız oldukça biçimli ve yuvarlak olur. Merdane ile hamurunuzu servis tabağı büyüklüğünde getirdikten sonra oklavayı hamura dik olarak koyup yuvarlayın.

Yufkayı hamura sardıktan sonra yufkayı yatay bir şekilde ileri doğru hafif olarak baskı yaparak ittirdiğinizde hamurun ne kadar büyüdüğünü göreceksiniz. İleri doğru ittiniz oklavayı hafif bir şekilde bastırıp kendinize doğru çekip yufkayı aynı şekilde oklavaya sararak açma işlemine devam edin. Yufkanız yeteri kadar ince olduğunda ve istediğiniz büyüklüğe ulaştığında hazır olmuş demektir. Aldığınız her bir beze için aynı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Eğer yufkaları hemen pişirmeyip bekleyecekseniz aralarına yapışmaması için un serpebilirsiniz. Açtığınız yufkaları elektrikli ya da tüplü sacda arka ve önü güzel bir şekilde kızaracak şekilde pişirip kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni