Normal yufkayla baklava nasıl yapılır, püf noktaları neler?

Ev yapımı baklavanın lezzet sırrı, incecik yufka katmanları arasında saklı. Doğru malzeme dengesi ve pişirme tekniğiyle normal yufkadan da nefis baklavalar yapmak mümkün. İşte hem pratik hem de kıvamında bir baklava için tüm incelikler ve dikkat edilmesi gereken detaylar.

20 Kasım 2025

Normal Yufkayla Baklava Yapımı ve Püf Noktaları


Malzemeler:


  • 1 paket normal baklava yufkası (25-30 adet)
  • 250 gr tereyağı veya margarin
  • 2 su bardağı dövülmüş ceviz veya fıstık
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Şerbeti İçin:


  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1/2 limon suyu

Yapılışı:

  • Tereyağını eritin, sıvı yağla karıştırın
  • Yufkaları tezgaha serip 8-10'lu gruplar halinde kesin
  • Tepsiyi yağlayın, her yufka katmanını fırçayla yağlayarak dizin
  • Yarısına geldiğinizde cevizi serpin
  • Kalan yufkaları aynı şekilde dizip üstünü yağlayın
  • Baklavayı kare veya baklava dilimi şeklinde kesin
  • 180°C fırında 45-50 dakika pişirin

Şerbet Hazırlığı:

  • Şeker ve suyu kaynatın, limon suyunu ekleyin 10 dakika kaynatın
  • Soğumuş şerbeti sıcak baklavanın üzerine dökün

Püf Noktaları:

  • Yufkaları oda sıcaklığında bekletin, buzluktan çıkar çıkmaz kullanmayın
  • Her katmanı incecik yağlayın, aşırı yağ baklavayı ağırlaştırır
  • İç harcı çok kalın sermeyin, yufkaların yapışmasını engeller
  • Baklavayı keserken çok bastırmayın, yufkalar birbirine yapışır
  • Şerbet soğuk, baklava sıcak olmalı - bu kıvam için kritik önem taşır
  • Fırından çıkan baklavayı 5-10 dakika bekletmeden şerbeti dökmeyin
  • Baklavayı en az 4-5 saat dinlendirin, şerbeti iyice çeksin

Not: Normal yufka ile yapılan baklava, taze açılmış yufkaya göre daha gevrek olur. Yufkaları nemlendirmek için ara sıra su serpebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;